(stk)
Viser priser eks mva
Totalt
0,00
eks mva

Havet oversvømmes av plast!

Hvert minutt havner omtrent 15 tonn plast i havet. Uten innsats og konkrete tiltak vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet.

Heldigvis finnes det enda mulighet til å redde havet og alt livet som lever der – vi må endre plastvanene våre.

Les også: Hva er greia med plast? 

Dyr og fugleliv lider på grunn av plastavfallet som havner i naturen, bilder av havskilpadder fanget i bur av plastsugerør, hvaler med mager fulle av plastposer, plastrør og andre plastartikler og sjøfugler som bygger reir med plastgjenstander har blitt symboler på en skremmende og skadelig utvikling.

Plast varer evig

Det aller beste for miljøet, havet og dyrene er at vi reduserer plastforbruken der vi kan, er flinke til å kildesortere, og ikke minst at vi gjenvinner den plasten vi har. I noen tilfeller er nemlig resirkulert plast det mest miljøvennlige alternativet vi har per dags dato.

Vanlig plast laget av olje bruker opp til 400 år på å brytes ned i så små deler at vi ikke ser den i naturen, havner plasten i havet tar det enda lenger tid, men at vi ikke kan se plasten betyr ikke at den er borte.

Les også: Fem tips til å bli mer miljøvennlig 

Plast som brytes ned i mindre og mindre biter kalles mikroplast eller nanoplast. Store mengder av denne plasten havner på havbunnen og er ekstremt vanskelig å finne, plukke og fjerne.

 De siste årene har heldigvis bevisstheten rundt konsekvensene av den uansvarlige plastbruken økt, i takt med dette har også nye, mer miljøvennlige alternativer blitt introdusert som en del av løsningen på plassproblemet.

Fornybar fremtid

For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi miljøet for omtrent 6,2 kilo CO2. I tillegg til å bruke den plasten vi allerede har kan en del plastprodukter kan erstattes med fornybare nedbrytbare materialer.

Les også: Små endringer – store forskjeller 

 Miljøvennlige produkter laget av fornybare og nedbrytbare ressurser er gode alternativer til de ikke-fornybare plastproduktene vi er vant til, fordelen med slike produkter er at de ofte kan komposteres sammen med annet matavfall og nedbrytertiden er i mange tilfeller knappe 12 uker.