(stk)
Viser priser eks mva
Totalt
0,00
eks mva

Hva er greia med plast?

Plast har blitt pekt ut som en av vår tids største miljøutfordringer. Samtidig er plast et av det mest allsidige materialene vi har. Så, hva er egentlig greia med plast?

Mesteparten av plasten vi bruker i dag er laget av olje, en ikke fornybar ressurs, slik produksjon av plast bidrar til store klimagassutslipp som er farlig for både mennesker og miljø, heldigvis finnes det muligheter og løsninger som kan redusere utslippene og også forhindre at plasten havner i naturen.

Les også: Havet oversvømmes av plast

Resirkulert plast

Det aller beste for miljøet er at vi reduserer plastbruken der vi kan og bruker resirkulert plast der plast er nødvendig. Per dags dato er resirkulert plast i mange tilfeller et av de mest miljøvennlige alternativene vi har, likevel er etterspørselen etter resirkulert plast lav.

– Plast er et materiale som egner seg veldig godt for gjenvinning, så lenge den er av en god kvalitet, sier Kari Anne Lyng, forsker i Østfoldsforskning til forskning.no.

Les også: Små endringer – store forskjeller


Dessverre er det enn så lenge billigere og mer lønnsomt for bedrifter og andre aktører å brenne plasten og skape energi av den, for så å produsere ny, enn å satse på gjenvinning, derfor er det viktig at forbrukere, bedrifter og andre med mulighet til å stille karv bruker sin påvirkningskraft til å stille karv til de som leverer plast- og engangsprodukter.

For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi miljøet for omtrent 6,2 kilo CO2, i tillegg hindrer vi at den havner i naturen og havet.

Slik kan du bidra

Norge har et av verdens beste systemer for kildesortering og gjenvinning, likevel blir havner store mengder plast på fyllinger eller i naturen, ved å velge miljøvennlige alternativer som produkter laget av resirkulert plast eller andre fornybare materialer og sortere plasten du bruker riktig kan du være med å gjøre en forskjell.

Les også: Fem tips for å bli mer miljøvennlig 

På sortere.no kan du finne gode tips og råd om plastsortering.

Her er et lite utdrag:

Plastemballasje er innpakning som har vært rundt og beskyttet matvarer og andre produkter. Produkter laget i plast skal ikke sorteres sammen med plastemballasjen. Dette kan forklares med et enkelt eksempel: Kjøper du en lekebil i plast, skal innpakningen sorteres som plastemballasje. Plastbilen skal kastes i restavfallet.


Slik gjør du det

Det aller meste av plastemballasjen er klar for sortering når den er tom for mat- og produktrester. En påleggspakke for eksempel, er klar for sortering selv om den fortsatt er litt fettete. 

  • Tøm ut rester. Skyll i kaldt vann og ta en runde med oppvaskbørsten om nødvendig.
  • Flasker kan fylles med vann og ristes.
  • Rist emballasjen drypptørr
  • Sorter!