Resirkulert plast
Det aller beste for miljøet er at vi reduserer plastbruken der vi kan og bruker resirkulert plast der plast er nødvendig. Per dags dato er resirkulert plast i mange tilfeller et av de mest miljøvennlige alternativene vi har, likevel er etterspørselen etter resirkulert plast lav.
– Plast er et materiale som egner seg veldig godt for gjenvinning, så lenge den er av en god kvalitet, sier Kari Anne Lyng, forsker i Østfoldsforskning til forskning.no.
Les også: Små endringer – store forskjeller
Dessverre er det enn så lenge billigere og mer lønnsomt for bedrifter og andre aktører å brenne plasten og skape energi av den, for så å produsere ny, enn å satse på gjenvinning, derfor er det viktig at forbrukere, bedrifter og andre med mulighet til å stille karv bruker sin påvirkningskraft til å stille karv til de som leverer plast- og engangsprodukter.
For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi miljøet for omtrent 6,2 kilo CO2, i tillegg hindrer vi at den havner i naturen og havet.
Slik kan du bidra
Norge har et av verdens beste systemer for kildesortering og gjenvinning, likevel blir havner store mengder plast på fyllinger eller i naturen, ved å velge miljøvennlige alternativer som produkter laget av resirkulert plast eller andre fornybare materialer og sortere plasten du bruker riktig kan du være med å gjøre en forskjell.
Les også: Fem tips for å bli mer miljøvennlig
På sortere.no kan du finne gode tips og råd om plastsortering.
Her er et lite utdrag:
Plastemballasje er innpakning som har vært rundt og beskyttet matvarer og andre produkter. Produkter laget i plast skal ikke sorteres sammen med plastemballasjen. Dette kan forklares med et enkelt eksempel: Kjøper du en lekebil i plast, skal innpakningen sorteres som plastemballasje. Plastbilen skal kastes i restavfallet.
Slik gjør du det
Det aller meste av plastemballasjen er klar for sortering når den er tom for mat- og produktrester. En påleggspakke for eksempel, er klar for sortering selv om den fortsatt er litt fettete.