(stk)
Viser priser eks mva
Totalt
0,00
eks mva

Fem tips for å leve mer miljøvennlig!

De siste årene har en grønn bølge skylt inn over landet, og vi har på kort tid blitt introdusert for ord som klimaaktivist, klimaangst og flyskam.

I fortellingen om klimakrisen er plasten og da spesielt engangsplasten, som plastsugerør, engangsbestikk i plast og plastposer, den store skurken.

Så farlig har plasten blitt at hvis vi ikke klarer å redusere bruken vil det innen 2050 være mer plast i havet enn fisk. 

Både bedrifter og privatpersoner kan ta klimavennlige valg for å hindre denne utviklingen, her er fem tips til en mer miljøvennlig hverdag.

Les også: Havet oversvømmes av plast! 

1. Kildesorter

Avfallet vi produserer hører verken hjemme i do eller i naturen. Mye av søpla vår kan faktisk gjenvinnes og få nytt liv. Ved å kildesortere og kaste avfall i en søppeldunk sparer vi miljøet både for forsøpling og ressurser.


Les også: Hva er greia med plast? 


2. Spis opp maten

På verdensbasis kastes ca. 1,3 milliarder tonn mat i søpla hvert år! Og hvis matsvinn vært et land, ville bare Kina og USA hatt større klimautslipp. For å redusere matsvinn kan du skrive handleliste og bare handle det du trenger, i tillegg kan det være en god ide å ta datomerkinger med en klype salt; Er du usikker på om maten er spiselig? Se, lukt og smak før du kaster.

PS. Husk å sjekke disken med nedprisede varer på grunn av dato neste gang du er i butikken. Her kan du gjøre gode kupp og samtidig redde mat fra å bli kastet. Bra for lommeboka og for miljøet!

3. Ta grønne valg

  Å ta grønne valg kan handle om alt fra å kjøpe brukt, ta tog i stede for å fly, spise mindre kjøtt eller aktivt gå inn for å redusere bruken av plast.

  For eksempel er miljøvennlige produkter laget av fornybare og nedbrytbare ressurser er gode alternativer til de ikke-fornybare plastproduktene vi er vant til, fordelen med slike produkter er at de ofte kan komposteres sammen med annet matavfall og nedbrytertiden er i mange tilfeller knappe 12 uker.

  Les også: Små endringer – store forskjeller 


  4. Plukk søppel

  Loop – Stiftelsen for sortering og gjenvinning har startet kampanjen #5forhvalen. En hval som vinteren 2017 ble funnet død utenfor kysten av Sotra med 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter er inspirasjonen bak initiativet. For hvis plast havner på gata, så havner det i mange tilfeller i havet og ender opp i hvaler eller andre dyr og fugler.

  #5forhvalen er en lavterskelmåte å bidra på; Plukk fem søppelting hvor som helst når som helst.

  5. Pant alt, alltid!

  Dessverre er ikke systemet for resirkulering av plast vi sorterer i hjemmene våre så bra som det burde være (husk å kildesortere likevel, da ender plasten i hvert fall ikke i naturen). Heldigvis har Norge verdens beste og mest effektive panteordning – og alle flasker som pantes blir til nye produkter og du bidrar dermed til at verdifulle ressurser ikke går til spille!